Dziś polecam pulpety z kasza jaglana, potrzebujemy do nich:
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
- szklankę kaszy jaglanej
- jajko
- natka pietruszki lub koperek
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- domowy sok pomidorowy/ koncentrat pomidorowy
- domowa kostka warzywna
Do miski przekładamy mięso mielone ( kupujemy ładną szynkę i prosimy w sklepie o zmielenie lub mielimy w domu), dodajemy jajko, posiekana natkę pietruszki lub koperek, pieprz oraz ugotowaną i "odstaną" kaszę. Wszystko razem mieszamy i formujemy pulpety- mniejsze lub większe. Jakie lubicie:)
Do garnka nalewamy wodę i dodajemy domową kostkę warzywną. Gotujemy wywar ok 10 min. Następnie wrzucamy po 3-4 pulpety na gotujący się wywar. Robimy to bardzo ostrożnie- tak aby pulpety się nie stykały. Gotujemy ok 5 min i wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek/duży talerz. Po ugotowaniu wszystkich pulpetów dodajemy do wywaru domowy sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy ( 2 łyżki). Doprowadzamy do zagotowania- jeśli wywaru jest mało możemy dolać wody. Po chwili przekładamy ostrożnie pulpety do wywaru/sosu pomidorowego. Gotujemy wszystko razem jeszcze 10min. Jemy same bądź z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego:)
Pyyyyszne. Robiłam i polecam. Świetny obiad dla małych i dużych:)pozdrawiam justik
OdpowiedzUsuń