wtorek, 30 grudnia 2014

Schab nadziewany czosnkiem




Święta, Święta i po Świętach...
Pyszne pierogi, uszka, barszcz...pachnące pierniczki i cała reszta pozostałych pyszności...hmm...
Ale wracamy powoli do dnia codziennego, choć zbliża się Sylwester i Nowy Rok. Trzeba przygotować coś pysznego i tym razem polecam schab. Ale nie taki tradycyjny ze śliwką, który nam się już przejadł...Komuś się jeszcze znudził???
 Moja rodzinka potrzebowała  schabu w innym wydaniu:)...Za oknem piękna zima, sypie śnieg...a po spacerze warto rozgrzać się pysznym obiadkiem. Ponieważ wszyscy lubimy czosnek i znamy jego dobroczynny wpływ na zdrowie, padło na schab właśnie z czosnkiem. Ale nie nacierane czosnkiem, jak większość mies a nim faszerowany. Mięso wyszło bardzo dobre w smaku, pachniało bardzo aromatycznie ziołami z lekką nutą czosnku. Super alternatywa dla tradycyjnej śliwki:)

  • duży kawałek schabu bez kości
  • 1-2 główki czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • odrobina kminku
  • pieprz
  • sól 
  • oliwa z oliwek
Mięso nacinamy nożem na całej powierzchni- robimy takie kieszonki na ząbki czosnku. Mają być głębokie oraz takie, aby czosnek prawie z nich wystawał. Im więcej kieszonek, tym schab będzie bardziej aromatyczny. Obieramy główki czosnku i wciskamy ząbki w kieszonki. Następnie nacieramy mięso ziołami, skrapiamy oliwą i wstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie pieczemy w naczyniu żaroodpornym po przykryciem przez 1,5h w 180st.( można podlać 1/2 szklanki wody). Następnie odkrywamy mięso i pieczemy jeszcze przez 30min, polewając co jakiś czas sosem, który powstał wokół schabu. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi z rozmarynem. Naprawdę polecam:))
 ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku- Fanpejdż: Homcia w domu.
                                               Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz