Dostałam w zeszłym roku sporo grzybów suszonych i jeszcze trochę mi zostało. A sezon grzybowy w pełni, także pewnie znowu coś dostanę:) Postanowiłam więc wykorzystać te z ubiegłego roku i zrobić zupę grzybową z makaronem. Do zupy potrzebujemy:
- włoszczyznę
- 2 garście suszonych grzybów
- cebulę
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- natkę pietruszki
Grzyby dokładnie opłukać i zalać wodą na 2-3 godziny. Następnie dodać do nich pokrojoną cebulę i gotować ok. 15min. Z włoszczyzny ugotować wywar, wyjąć łyżką cedzakową włoszczyznę. Do wywaru dodać odcedzony wywar z grzybów. Pokroić grzyby w paseczki i dodać do zupy. Następnie zupę zabielić śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem łazanki, kokardki. Posypać na wierzchu pietruszką.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz