wtorek, 2 września 2014

Zupa grzybowa z makaronem

Dostałam w zeszłym roku sporo grzybów suszonych i jeszcze trochę mi zostało. A sezon grzybowy w pełni, także pewnie znowu coś dostanę:) Postanowiłam więc wykorzystać te z ubiegłego roku i zrobić zupę grzybową z makaronem. Do zupy potrzebujemy:
  •  włoszczyznę
  • 2 garście suszonych grzybów
  • cebulę
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • natkę pietruszki
Grzyby dokładnie opłukać i zalać wodą na 2-3 godziny. Następnie dodać do nich pokrojoną cebulę i gotować ok. 15min. Z włoszczyzny ugotować wywar, wyjąć łyżką cedzakową włoszczyznę. Do wywaru dodać odcedzony wywar z grzybów. Pokroić grzyby w paseczki i dodać do zupy. Następnie zupę zabielić śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem łazanki, kokardki. Posypać na wierzchu pietruszką.
                                                                                                                                     Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz