Bardzo dawno temu, poszukiwałam przepisu na tradycyjną szarlotkę i znalazłam go
w kuchni Aleex. Serdecznie polecam, robiłam ciasto wiele razy i zawsze się udaje:) Ciasto jest łatwe do zrobienia i bardzo szybko znika z patery:)
- 2 czubate szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy ( ja daje 16g)
- 3/4 szklanki cukru ( ja daję cukier puder trzcinowy nierafinowany)
- 200g masła
- bułka tarta do posypanie
- 4 żółtka
- 6-7 dużych jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Najpierw obieram i kroję jabłka w kostkę. Smażę je podlewając odrobina wody. Na koniec daję1/2 łyżeczki cynamonu. Odstawiam na bok. Następnie do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i masło. Wszystkie składniki rozcieram ręka. Po chwili dodaję żółtka i zagniatam (w misce) ręką ciasto. Wstawiam miskę do lodówki i w tym czasie smaruję okrągłą blachę odrobina masła. Włączam piekarnik na 170st. Wyciągam ciasto z lodówki i oddzielam 1/3 ciasta, którą chowam na perę minut do zamrażarki. Pozostałą częścią wyklejam dno blachy, zawijając lekko brzegi. Posypuję wyłożone ciasto odrobiną bułki tartej. Następie wykładam na posypane bułką ciasto- smażone jabłka ( kiedyś dokroiłam- na życzenie córki, jeszcze banana- również ciasto wyszło pyszne). Wyciągam 1/3 ciasta z zamrażarki i ścieram go na dużych oczkach tarki równomiernie na ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 50min. Po ostygnięciu, jeśli lubimy to posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszam na ciasto:)
To też jedno z moich ulubionych ciast:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mmm, uwielbiam takie ciasta. Podaję je najczęściej na szklanej paterze. Do serwowania ciast polecam zestaw specjalnych sztućców https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce w skład których wchodzi poręczna łopatka oraz nożyk. Za ich pomocą można sprawnie i szybko pokroić oraz nałożyć ciasto na talerze.
OdpowiedzUsuńLubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuń