Dziś danie, które zostało kiedyś wymyślone ze składników, jakie akurat były w lodówce:) Okazało się bardzo dobre i często do niego wracamy:)
- duża cebula
- brokuł
- 0,5 kg pieczarek ( może być więcej)
- 1 opakowanie makaronu penne ( rurki)
- oliwa z oliwek extra vergine
Pieczarki myjemy, obieramy i grubo kroimy. Smażymy na oliwie do całkowitego odparowania wody. W tym czasie gotujemy brokuła ok 10min. Wyjmujemy łyżką cedzakową na duży talerz i kroimy w małe różyczki. Następnie pieczarki podlewamy oliwą i dorzucamy cebulę- wcześniej drobno posiekaną. Gdy cebula się zeszkli dodajemy jeszcze trochę oliwy i pokrojony brokuł. Dusimy wszystko razem pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W miedzy czasie wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron przecedzamy i dorzucamy do duszących się warzyw i pieczarek. Wszystko razem mieszamy i podajemy.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz