czwartek, 9 października 2014

Cannelloni ze szpinakiem


Dziś przepis na Cannelloni ze szpinakiem:)
  • 500g mięsa mielonego 
  • 200-300g świeżego szpinaku
  • 2-3 słoiki 250ml domowego soku pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron Cannelloni
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan
  • oliwa z oliwek extra vergine
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso mielone ( ja kupiłam łopatkę i poprosiłam w sklepie o zmielenie). Smażymy, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pieprz i solimy. Po chwili na patelnię przekładamy wcześniej umyte liście świeżego szpinaku- dodajemy je partiami, ponieważ od razu wszystko się nie zmieści. Chwilę smażymy razem, cały czas mieszając.



Zalewamy wszystko 1 słoikiem domowego soku pomidorowego. Dalej dusimy, doprawiamy solą i pieprzem.


W między czasie zagotowujemy wodę z odrobina oliwy i obgotowujemy cannelloni- wrzucamy partiami po 3-4 szt. na 3-4 min. Naczynie żaroodporne skrapiamy odrobina oliwy i rozsmarowujemy po całym dnie. Przestygnięty makaron faszerujemy mięsem ze szpinakiem. Układamy w naczyniu napełnione farszem Cannelloni- aby makaron się nie sklejał ze sobą, możemy dodatkowo obtoczyć go w oliwie, którą natarte jest naczynie. Wszystko zalewamy 1-2 słoikami domowego soku pomidorowego a na wierzch ścieramy parmezan i skrapiamy kilkoma kroplami oliwy.



Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 45 min w temp. 180st ( termoobieg + dół). Zaglądamy podczas pieczenia do naczynia a w razie potrzeby tzn. jeśli sosu jest za mało, podlewamy wodą.
                                                                                           Smacznego:)


2 komentarze: