Dziś przepis na Cannelloni ze szpinakiem:)
- 500g mięsa mielonego
- 200-300g świeżego szpinaku
- 2-3 słoiki 250ml domowego soku pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- makaron Cannelloni
- sól, pieprz
- tarty parmezan
- oliwa z oliwek extra vergine
Zalewamy wszystko 1 słoikiem domowego soku pomidorowego. Dalej dusimy, doprawiamy solą i pieprzem.
W między czasie zagotowujemy wodę z odrobina oliwy i obgotowujemy cannelloni- wrzucamy partiami po 3-4 szt. na 3-4 min. Naczynie żaroodporne skrapiamy odrobina oliwy i rozsmarowujemy po całym dnie. Przestygnięty makaron faszerujemy mięsem ze szpinakiem. Układamy w naczyniu napełnione farszem Cannelloni- aby makaron się nie sklejał ze sobą, możemy dodatkowo obtoczyć go w oliwie, którą natarte jest naczynie. Wszystko zalewamy 1-2 słoikami domowego soku pomidorowego a na wierzch ścieramy parmezan i skrapiamy kilkoma kroplami oliwy.
Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 45 min w temp. 180st ( termoobieg + dół). Zaglądamy podczas pieczenia do naczynia a w razie potrzeby tzn. jeśli sosu jest za mało, podlewamy wodą.
Smacznego:)
mmm... aż cieknie mi ślinka! Pycha!
OdpowiedzUsuńTo prawda.... Było pyszne! polecam:)
OdpowiedzUsuń