Dwa lata temu moja córcia dość często chorowała:( Zaczęliśmy jeść bardziej zdrowo i problem chorób się zmniejszył:) Nie chciała jednak jeść czosnku, który jak wiadomo znacząco podnosi naszą odporność. Przemyciłam go więc w sosie do makaronu, a dodatkowo połączyłam z miodem i sosik wyszedł bardzo słodki :)
- 2-3 ząbki czosnku
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1-2 łyzki miodu
- oliwa z oliwek extra vergine
- natka pietruszki
Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na gorącą oliwę. Po chwili dokładamy pomidorki koktajlowe przekrojone na połowę. Dusimy ok 5-10 min i dodajemy miód. Dusimy wszystko 2-3 min i w między czasie mieszamy i zdejmujemy widelcem skórki z pomidorków ( po kilku minutach odchodzą prawie same). Jak moja córcia jest przeziębiona, to zawsze podawałam jej ten sos z makaronem bezglutenowym. Na zdjęciu z makaronem z pszenicy durum. Całość posypujemy na wierzchu natką pietruszki.
Smacznego:)
mniam! chcę być znowu dzieckiem!
OdpowiedzUsuńDzięki, że napisałaś:)
OdpowiedzUsuńps. Dorosłym też smakuje, także zapraszam do wypróbowania!