Czasami na śniadanie robię córci omlet z mąki kukurydzianej, który bardzo lubi. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki oleju
- odrobina masła
- ulubione owoce
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub mleka. Ciasto ma być nieco gęstsze niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wlewamy powstałe ciasto. Przykrywamy i ustawiamy średni gaz. Po "ścięciu" się omleta na górze, przekładamy go na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilkę i przekładamy na talerz. Ja kroję w trójkąciki ( jak pizze) i posypuję owocami ( śliwki lub borówki, co tam lubicie i macie pod ręką).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz