- 2 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 cebuli
- kawałek selera
- kawałek pora
- 6 ziemniaków
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
Ugotować wywar z mięsa. Zebrać szumowiny i wrzucić ziele angielskie i 2 ziarenka pieprzu. Dodać sól. Gotować jeszcze chwilę razem, a w tym czasie pokroić w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Cebule pokroić najdrobniej. Wrzucić warzywa do wywaru i gotować ok. 15 min. Następnie dodać 1 łyżkę masła oraz obrane i pokrojone wcześniej w dużą kostkę ziemniaki. Gotować razem 15-20min. Po tym czasie dodać kaszę, resztę masła i gotować kolejne 20-25 min często mieszając- po dnie, aby kasza nie przywarła. Doprawić solą i pieprzem.Wyciągnąć z zupy udko- oddzielić mięso od kości i nałożyć porcję na talerz. Zalać zupą i posypać natką pietruszki.
Smacznego:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz