Przepis ze strony jednego ze sklepów. Dla spóźnialskich, którzy nie nastawili zakwasu tydzień temu, polecam barszcze czerwony expresowy;) Równie dobry i pachnący. Idealny do uszek czy pierogów!
- 1,5 kg buraków
- 4 jabłka
- 2 duże marchewki
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- kilka ziaren pieprzu
- 6 suszonych śliwek
- 2-3 suszone grzybki
- 50ml octu balsamicznego
przygotować duży garnek z ok 3-4l wody. Wrzucać po kolei: 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, śliwki suszone, obrane, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, obraną i pokrojoną w słupki marchewkę, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz obrany i pokrojony czosnek.Całość doprawiamy majerankiem, dodajemy ocet balsamiczny i zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, przykrywamy lnianą ściereczka i odstawiamy na dobę. Po tym czasie przecedzamy , doprawiamy niewielką ilością soku z cytryny/octu balsamicznego, pieprzem i solą. Jeśli barszcz będzie zbyt kwaśny, można doprawić go również odrobiną cukru. Zagotowujemy.
ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku- Fanpejdż: Homcia w domu.
Smacznego:)
Rewelacyjny barszczyk!
OdpowiedzUsuń