Zapraszam na zupkę pomidorową:
- ćwiartka z indyka
- 2 skrzydełka z kurczaka
- włoszczyzna
- zielona część selera
- koncentrat pomidorowy
- śmietana 18%
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Mięso myjemy i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy obraną i przekrojoną wzdłuż i na pół marchewkę i pietruszkę. Dodajemy kawałek selera oraz pora. Wrzucamy 2 ziarenka pieprzu i solimy. Wywar gotujemy ok 20-30 min. Po tym czasie dodajemy 2-3 łyżki koncentratu i mieszamy. Zestawiamy zupę z gazu. Do kubka nakładamy 2-4 łyżki śmietany, solimy (zapobiega to zważeniu się śmietany), mieszamy i chochlą dolewamy do śmietany zupę. Energicznie mieszamy, rozbijając dokładnie wszystkie grudki. W razie potrzeby możemy jeszcze dolać zupy. Przelewamy dokładnie wymieszaną zawartość kubka do zupy. Mieszamy i stawiamy zupę na gaz w celu przegotowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna możemy dodać łyżeczkę cukru nierafinowanego.W tym czasie wyciągamy z zupy marchewkę, kroimy w kostkę/półkola i odkładamy na spodek/talerzyk. Na talerz nakładamy wcześniej ugotowany ulubiony makaron, kawałki mięsa a na środek układamy porcję marchewki i zalewamy całość zupą. Na wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz