Przepis ten dostałam jakieś 10 lat temu od znajomej. Ciasto jest szybkie do wykonania ( jeśli niespodziewani goście zadzwonią, że będą za godzinę) i bardzo łatwe w przygotowaniu. Wzbogaciłam je o kakao i jabłka. Do jego wykonania potrzebujemy:
- szklankę mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
- kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy mały
- 1/2 kostki masła
- łyżka bułki tartej
- cukier puder
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, roztopione masło. Wszystkie składniki ciągle mieszając wlać do formy wcześniej wysmarowanej masłaem i posypanej bułką tartą. Ja wlewam połowę ciasta, następnie na wierzch daję kakao i wylewam resztę ciasta. Na wierzchu układam jabłka pokrojone w 16. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170st. na 45-50min. Po upieczeniu i ostygnięciu, posypuje cukrem pudrem.
Smacznego:)
Szybkie, proste ale jakie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńCudownie mięciutkie, pycha!
OdpowiedzUsuńFajnie, że Wam smakuje:) Zapraszam do skorzystania z pozostałych przepisów;)
OdpowiedzUsuń