sobota, 27 września 2014

Szybkie ciasto kręcone

Przepis ten dostałam jakieś 10 lat temu od znajomej. Ciasto jest szybkie  do  wykonania ( jeśli niespodziewani goście zadzwonią, że będą za godzinę) i bardzo łatwe w przygotowaniu. Wzbogaciłam je o kakao i jabłka. Do jego wykonania potrzebujemy:
  • szklankę mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy mały
  • 1/2 kostki masła
  • łyżka bułki tartej
  • cukier puder
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, roztopione masło. Wszystkie składniki ciągle mieszając wlać do formy wcześniej wysmarowanej masłaem i posypanej bułką tartą. Ja wlewam połowę ciasta, następnie na wierzch daję kakao i wylewam resztę ciasta. Na wierzchu układam jabłka pokrojone w 16. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170st. na 45-50min. Po upieczeniu i ostygnięciu, posypuje cukrem pudrem.
                                                                        Smacznego:)



3 komentarze:

  1. Szybkie, proste ale jakie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie mięciutkie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie, że Wam smakuje:) Zapraszam do skorzystania z pozostałych przepisów;)

    OdpowiedzUsuń