czwartek, 25 września 2014

Penne z brokułem i pieczarkami

Dziś danie, które zostało kiedyś wymyślone ze składników, jakie akurat były w lodówce:) Okazało się bardzo dobre i często do niego wracamy:)

  • duża cebula
  • brokuł
  • 0,5 kg pieczarek ( może być więcej)  
  • 1 opakowanie makaronu penne ( rurki) 
  • oliwa z oliwek extra vergine
Pieczarki myjemy, obieramy i grubo kroimy. Smażymy na oliwie do  całkowitego odparowania wody. W tym czasie gotujemy brokuła ok 10min. Wyjmujemy łyżką cedzakową na duży talerz i kroimy w małe różyczki. Następnie pieczarki  podlewamy oliwą  i dorzucamy cebulę- wcześniej drobno posiekaną. Gdy cebula się zeszkli dodajemy jeszcze trochę oliwy i pokrojony brokuł. Dusimy wszystko razem pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W miedzy czasie wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron przecedzamy i dorzucamy do duszących się warzyw i pieczarek. Wszystko razem mieszamy i podajemy.
                                                   Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz