poniedziałek, 29 września 2014

Pomidorowa dla dzieci

Zapraszam na zupkę pomidorową:
  • ćwiartka z indyka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • włoszczyzna
  • zielona część selera
  • koncentrat pomidorowy 
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Mięso myjemy i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy obraną i przekrojoną wzdłuż i na pół marchewkę i pietruszkę. Dodajemy kawałek selera oraz pora.  Wrzucamy 2 ziarenka pieprzu i solimy. Wywar gotujemy ok 20-30 min. Po tym czasie dodajemy 2-3 łyżki koncentratu i mieszamy. Zestawiamy zupę z gazu. Do kubka nakładamy 2-4 łyżki śmietany, solimy (zapobiega to zważeniu się śmietany), mieszamy i chochlą dolewamy do śmietany zupę. Energicznie mieszamy, rozbijając dokładnie wszystkie grudki. W razie potrzeby możemy jeszcze dolać zupy. Przelewamy dokładnie wymieszaną zawartość kubka do zupy. Mieszamy i stawiamy zupę na gaz w celu przegotowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna możemy dodać łyżeczkę cukru nierafinowanego.W tym czasie wyciągamy z zupy marchewkę, kroimy w kostkę/półkola i odkładamy na spodek/talerzyk. Na talerz nakładamy wcześniej ugotowany ulubiony makaron, kawałki mięsa a na środek układamy porcję marchewki i zalewamy całość zupą.  Na wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
                                                                      Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz