środa, 7 stycznia 2015

Zupka dla niemowlaka z dynią, marchewką i... kurczakiem



Jakie niemowlakowi podać mięsko? Hmm...ten problem jest od zawsze...wiadomo, że królik, cielęcina, indyk, kurczak czy schab są polecane dla tak małych dzieci, ale najlepiej jeśli takie mięso nie zostało kupione w hipermarkecie a pochodzi z wiadomego źródła np. od cioci ze wsi. Tak też było z kurczakiem, który po części wylądował w zupce małego. Dostaliśmy go ostatnio, specjalnie dla Młodego. Jest to tzw. kurczak, który chodził po podwórku na wsi:)

Dziś kurczak ten w jednym teamie z dynią i marchewką.

  • 1 duża marchewka
  • 1-2 garści zamrożonej dyni
  • odrobina masła
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w krążki.Dodajemy zamrożoną jesienią dynię oraz masło. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy. Wcześniej w osobnym garnku gotujemy mięso. Kiedy mięso będzie już gotowe( po ok 30min. gotowania), wyciągamy go z wywaru i przekładamy do miękkich już warzyw. Wszystko dokładnie miksujemy i podajemy lekko ciepłe dziecku. Porcja oczywiście na 2-3 podania.Można część zamrozić i będzie na inny dzień:)
ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku.
                                                                               Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Super, moje maleństwo co prawda póki co zajada się jedynie mlekiem, jednak będziemy tu zaglądać;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się i zapraszam również na Facebooka:) Pozdrawiam:)

      Usuń