niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto orkiszowe z owocami


Jak tu wrócić do smacznych truskawek, malin, porzeczek kiedy za oknem szaro, buro i wietrznie...Oczywiście piekąc ciasto z owocami:)

  • 2 szklanki mąki orkiszowej białej
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 4 jajka
  •  czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • mieszanka owoców mrożonych ( truskawki, maliny, porzeczki, borówki)
  • cukier puder trzcinowy nierafinowany  
  • łyżeczka bułki tartej

Margarynę rozpuszczamy w rondelku, następnie przelewamy do miski i dodajemy cukier. Mieszamy, po czym przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i wbijamy 4 jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch przełożonego ciasta posypujemy delikatnie bułką tartą a następnie układamy/wsypujemy owoce wyjęte przed chwilką z zamrażarki. Największe owoce delikatnie zagłębiamy w cieście.

Przed pieczeniem
 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. i pieczemy ok 50min ( najpierw grzałka dolna a ostatnie 15 min grzałka dolna i górna). Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
                                                                                         Smacznego:)








1 komentarz: