piątek, 5 września 2014

Kukurydziany omlet

Czasami na śniadanie robię córci omlet z mąki kukurydzianej, który bardzo lubi. Do jego przygotowania potrzebujemy:
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  •  1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • odrobina masła
  • ulubione owoce 
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub mleka. Ciasto ma być nieco gęstsze niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wlewamy powstałe ciasto. Przykrywamy i ustawiamy średni gaz. Po "ścięciu" się omleta na górze, przekładamy go na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilkę i przekładamy na talerz. Ja kroję w trójkąciki ( jak pizze) i posypuję owocami ( śliwki lub borówki, co tam lubicie i macie pod ręką).
                                                                                                                          Smacznego:)
Szkolne śniadania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz