piątek, 19 września 2014

Naleśniki jak szarlotka

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajak
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego 
  • łyżka cukru pudru trzcinowego nierafinowanego
  • 3-4 jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Smażyć podlewając niewielką iloscią wody. Pod koniec smażenia dodać pół łyżeczki cynamonu. Odstawić.
 Do przesianej maki wbić jajka, dodać 1 łyżkę oleju, sól, cukier i mleko. Wszystko zmiksować blenderem lub wymieszać łyżką. Nakładać chochelką ciasto na rozgrzaną patelnię, wcześniej przesmarowaną olejem ( ja wlewam na spodek łyżkę oleju i przesmarowuje przed każdym naleśnikiem, pędzelkiem do białka ) i smażyć lekko z obu stron cienkie naleśniki. Po usmażeniu, naleśnik przesmarować z jednej strony smażonymi jabłkami i złożyć w trójkąt. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
                           Smacznego:)


Szkolne śniadania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz