środa, 7 stycznia 2015

Najlepszy serbski Djuveč



Po niesamowitej w smaku wieprzowinie z ryżem po serbsku, przyszedł czas na serbski Djuveč. Wiadomo, ze kuchnia serbska to potrawy z papryką czy bakłażanem w tle...także i tu oczywiści nie mogło ich zabraknąć. W tradycyjnym djuveč-u jest jagnięcina, jednak z powodu braku dostępu jej w dniu wczorajszym, padło na wołowinę, a dokładniej łopatkę wołową. Danie wyszło bardzo aromatyczne i smaczne. Naprawdę polecam!

  • 800g jagnięciny ( u mnie wołowina)
  • 2-3 cebule
  • 4 różnokolorowe papryki
  • 1 mały bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 pomidory
  • 200g ryżu
  • pieprz
  • sól
Najpierw przygotowanie wszystkich składników djuveč-u. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę po czym odstawiamy na bok. Bakłażana również kroimy  w kostkę i odstawiamy. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Odstawiamy. Pomidory kroimy w plastry, odtawiamy. Cebule kroimy w pióra. Następnie rozgrzewamy w głębokiej patelni/garnku oliwę i wrzucamy cebulę w celu zeszklenia. Po chwili dodajemy bakłażana i papryki, i chwilę razem smażymy. Dodajemy pomidory oraz mięso i wszystko podlewamy 1/2 szklanką wody. Solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy ok. 1,5-2h.  W tym czasie gotujemy ryż brązowy lub parboiled wg przepisu na opakowaniu i dodajemy go do warzyw z mięsem na ok. pół godz przed końcem duszenia. Gotowe!  Djuveč podajemy od razu, gorący. Idealny na rozgrzanie po długim zimowym spacerze.
 ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku- Fanpejdż: Homcia w domu.

                                                      Smacznego:)








1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo pysznie, nie jadłam jeszcze tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń