poniedziałek, 22 września 2014

Krupnik dla dzieci

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 6 ziemniaków
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
Ugotować wywar z mięsa. Zebrać szumowiny i wrzucić ziele angielskie i 2 ziarenka pieprzu. Dodać sól. Gotować jeszcze chwilę razem, a w tym czasie pokroić w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Cebule pokroić najdrobniej. Wrzucić warzywa do wywaru i gotować ok. 15 min. Następnie dodać 1 łyżkę masła oraz obrane i pokrojone wcześniej w dużą kostkę ziemniaki. Gotować razem 15-20min. Po tym czasie dodać kaszę, resztę masła i gotować kolejne 20-25 min często mieszając- po dnie, aby kasza nie przywarła. Doprawić solą i pieprzem.Wyciągnąć z zupy udko- oddzielić mięso od kości i nałożyć porcję na talerz. Zalać zupą i posypać natką pietruszki.
                                                            Smacznego:))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz