wtorek, 30 września 2014

Pulpety z kaszą jaglaną

Kasza jaglana to najzdrowsza rzecz na świecie. Ma zbawienny wpływ na zdrowie naszych dzieci i nasze. Zawiera duże ilości krzemu i to on właśnie jest temu wszystkiemu winien:)

Dziś polecam pulpety z kasza jaglana, potrzebujemy do nich:
Gotujemy kaszę: 1 szklanka kaszy w 2 szklankach wody. Solimy wodę i dodajemy łyżkę masła. Kasze gotujemy 15min cały czas mieszając i odstawiamy z gazu na kolejne 15 min pod przykryciem.
Do miski przekładamy mięso mielone ( kupujemy ładną szynkę i prosimy w sklepie o zmielenie lub mielimy w domu), dodajemy jajko, posiekana natkę pietruszki lub koperek, pieprz oraz ugotowaną i "odstaną" kaszę. Wszystko razem mieszamy i  formujemy pulpety- mniejsze lub większe. Jakie lubicie:)

Do garnka nalewamy wodę i dodajemy domową kostkę warzywną. Gotujemy wywar ok 10 min. Następnie wrzucamy po 3-4 pulpety na gotujący się wywar. Robimy to bardzo ostrożnie- tak aby pulpety się nie stykały. Gotujemy ok 5 min i wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek/duży talerz. Po ugotowaniu wszystkich pulpetów dodajemy do wywaru domowy sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy ( 2 łyżki). Doprowadzamy do zagotowania- jeśli wywaru jest mało możemy dolać wody. Po chwili przekładamy ostrożnie pulpety do wywaru/sosu pomidorowego. Gotujemy wszystko razem jeszcze 10min. Jemy same bądź z ziemniakami i ulubioną surówką.

                                                         Smacznego:)



1 komentarz:

  1. Pyyyyszne. Robiłam i polecam. Świetny obiad dla małych i dużych:)pozdrawiam justik

    OdpowiedzUsuń