czwartek, 18 września 2014

Sos do makaronu dla dzieci z zakamuflowanym czosnkiem

Dwa lata temu moja córcia dość często chorowała:( Zaczęliśmy jeść bardziej zdrowo i problem chorób się zmniejszył:) Nie chciała jednak jeść czosnku, który jak wiadomo znacząco podnosi naszą odporność. Przemyciłam go więc w sosie do makaronu, a dodatkowo połączyłam z miodem i sosik wyszedł bardzo słodki :)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1-2 łyzki miodu
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • natka pietruszki
Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na gorącą oliwę. Po chwili dokładamy pomidorki koktajlowe przekrojone na połowę. Dusimy ok 5-10 min i dodajemy miód. Dusimy wszystko 2-3 min i w między czasie mieszamy i zdejmujemy widelcem skórki z pomidorków ( po kilku minutach odchodzą prawie same). Jak moja córcia jest przeziębiona, to zawsze podawałam jej ten sos z makaronem bezglutenowym. Na zdjęciu z makaronem z pszenicy durum. Całość posypujemy na wierzchu natką pietruszki.
                                   Smacznego:)


2 komentarze:

  1. mniam! chcę być znowu dzieckiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, że napisałaś:)
    ps. Dorosłym też smakuje, także zapraszam do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń