piątek, 19 grudnia 2014

Zupka z dyni dla niemowlaka - 6msc.ż.




Dziś wykorzystam dynię, którą we wrześniu zamroziłam( też jest na blogu).. Będzie idealną bazą zupki dla synka:)

  • pietruszka korzeń
  • ok. 30 dkg miąższu dyni
  • odrobina koperku
  • oliwa z oliwek extra vergine
Pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w krążki. Dynię mrożoną (już wcześniej pokrojoną) zalewamy wodą, dodajemy pietruszkę i łyżeczkę oliwy z oliwek. Wody ma być 3-4 cm ponad warzywa. Gotujemy, aż pietruszka zmięknie. Następnie dodajemy koperek ( świeży lub mrożony) i jeszcze chwilę razem gotujemy. Po tym czasie wszystko dokładnie blendujemy i podajemy dziecku lekko! ciepłą zupkę. Zupki wystarczy na 2-3 porcje( jeśli nie chcemy podawać dwa dni tego samego, można po całkowitym ostygnięciu, zupkę zamrozić i będzie gotowa na inny dzień). Miłego poznawania nowych smaczków:)
                                                                Smacznego:))


2 komentarze:

  1. nie jestem niemowlakiem, ale z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że po lekkim doprawieniu niejeden dorosły by się na nią skusił:)

      Usuń