wtorek, 23 grudnia 2014

Szybki barszcz czerwony bez zakwasu



Przepis ze strony jednego ze sklepów. Dla spóźnialskich, którzy nie nastawili zakwasu tydzień temu, polecam barszcze czerwony expresowy;) Równie dobry i pachnący. Idealny do uszek czy pierogów!

  • 1,5 kg buraków
  • 4 jabłka
  • 2 duże marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • 6 suszonych śliwek
  • 2-3 suszone grzybki
  • 50ml octu balsamicznego
przygotować duży garnek z ok 3-4l wody. Wrzucać po kolei: 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, śliwki suszone, obrane, pokrojone  i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, obraną i pokrojoną w słupki marchewkę, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz obrany i pokrojony czosnek.Całość doprawiamy majerankiem, dodajemy ocet balsamiczny  i zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, przykrywamy lnianą ściereczka i odstawiamy na dobę. Po tym czasie przecedzamy , doprawiamy niewielką ilością soku z cytryny/octu balsamicznego, pieprzem i solą. Jeśli barszcz będzie zbyt kwaśny, można doprawić go również odrobiną cukru. Zagotowujemy.
 ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku- Fanpejdż: Homcia w domu.
                                     Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz