środa, 10 grudnia 2014

Musaka po bułgarsku


  • 0,5kg mięsa mielonego( zalecana jagnięcina, ale może być inne)
  • 0,5kg ziemniaki
  • 3 cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 pomidory
  • 1-2 bakłażany
  • natka pietruszki
  • słodka papryka
  • pieprz 
  • sól
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki( ja użyłam orkiszowej białej)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • masło
Cebule pokroić drobno i poddusić na oliwie z oliwek. Po chwili dodać koncentrat pomidorowy, mięso, dwa sparzone i pokrojone w kostkę pomidory i garść posiekanej natki pietruszki. Podlać 1/2 szklanką wody. Dusić wszystko razem ok.10min.

 Następnie dodać 2 łyżeczki słodkiej papryki, obrane i pokrojone w kostkę lub talarki ziemniaki ( wcześniej 10min. je obgotować) i doprawić solą i pieprzem. Dalej razem dusić na małym ogniu.
 W tym czasie pokroić w plastry bakłażana, posolić i odstawić na 15min. Po tym czasie odsączyć go na ręczniku papierowym i obsmażyć na rumiano z obu stron na oliwie z oliwek.

 Naczynie żaroodporne przesmarować masłem i przełożyć całą masę warzywno-mięsną. Na wierzchu układać na zmianę:plaster bakłażana i plaster pomidora.


Zalać wszystko sosem: na suchej patelni podprażyć mąkę, zalać mlekiem i wbić jajko oraz wsypać ser. Wymieszać wszystko trzepaczką i zalać powstałym sosem musakę. Piec w temp. 180st przez 45min.
Przed pieczeniem

Po upieczeniu

                                                                                     Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz