poniedziałek, 29 grudnia 2014

Rewelacyjny Serniko- makowiec



Kolejnym świątecznym ciastem jakie robię jest pyszny Serniko-makowiec. Przepis znaleziony bardzo dawno temu....nie pamiętam gdzie:/...Ciasto to jest bardzo smaczne i wszyscy je lubimy. Jeśli lubicie serniki- musicie spróbować! W połączeniu z makiem- wprost rozpływa się w ustach:)

Cisto-spód:
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 125g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
Masa makowa:
  • 2 puszki masy makowej ( na zdjęciach jest z jednej puszki:/)
lub

Samodzielnie zrobiona masa makowa:
  • 50g maku
  • 500ml mleka
  • 40biaka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • garść pokrojonych rodzynek
  • 4 łyżki bułki tartej
Masa serowa:
  • 1kg sera twarogowego ( w wiaderku 3-krotnie mielonego na sernik)
  •  6 jajek ( osobno białka i żółtka)
  • 125g masła
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Gdy będą już gotowe, wszystkie łączymy i zarabiamy szybko ciasto. Wkładamy na ok. 60min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy (lub  rozkładamy dociskając palcami na całą powierzchnię blachy) na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę( 40x25cm). Spód podpiekamy w piekarniku przez 15min w 170st.
Masa makowa: Z puszki lub mak mielimy 2x, następnie zalewamy go w garnku mlekiem. Gotujemy razem kilka minut z cukrem aż zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu, dodajemy rodzynki, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajmy ubitą pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy.
Masa serowa: Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo, po łyżce ser i dalej ucieramy. Na koniec ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą serową.

to już końcówka....

Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową i wygładzamy ją łyżką. Na masę makową wykładamy masę serową i również wygładzamy łyżką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180st przez 1,10h. Jeśli zauważymy, ze sernik jest już ładnie przypieczony na górze, a mamy jeszcze trochę czasu do pełnych 70min., wówczas aby uchronić go przed spaleniem, należy przykryć ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto wkładamy do lodówki.
Serniko-makowiec najlepszy jest na drugi dzień. Kroimy go bardzo delikatnie, moczonym za każdym razem w ciepłej wodzie nożem.Wyszedł oczywiście przepyszny, wprost rozpływa się w ustach:)) Polecam:)
ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku- Fanpejdż: Homcia w domu.
                                                                Smacznego:)





1 komentarz: