niedziela, 14 grudnia 2014

Nogi z indyka pieczone w ziołach z ziemniakami

 
  • 2 nogi/pałki z indyka
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • 1kg ziemniaków
Nogi myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Następnie pieprzymy i zasypujemy czerwona papryką. Skrapiamy całe oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi i dodatkowo oliwą. Układam na blaszce wcześniej skropionej oliwą. Pieczemy ok 30min na grzałce dolnej. Po tym czasie przekładamy na blachę wcześniej umyte, obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki. Solimy je i posypujemy rozmarynem( bardzo lubię rozmaryn i często dodaję go do drobiu i ziemniaków)...
Wszystko razem pieczemy jeszcze ok 1,5h. na ok 15mni przed końcem, ustawiamy dodatkowo w piekarniku grzałkę górną- aby indyk i ziemniaki na wierzchu się przypiekły. Ok 15min przed końcem pieczenia na blachę dorzuciłam pół zielonej i pół żółtej papryki.Nogi wyszły bardzo pyszne i soczyste.
                                                                                        Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Napisz jeszcze w jakiej temperaturze piec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, zwykłe przeoczenie. Piec w temp. 170st.
      Pozdrawiam;)

      Usuń