Kolejnym świątecznym ciastem jakie robię jest pyszny Serniko-makowiec. Przepis znaleziony bardzo dawno temu....nie pamiętam gdzie:/...Ciasto to jest bardzo smaczne i wszyscy je lubimy. Jeśli lubicie serniki- musicie spróbować! W połączeniu z makiem- wprost rozpływa się w ustach:)
Cisto-spód:
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 125g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 puszki masy makowej ( na zdjęciach jest z jednej puszki:/)
Samodzielnie zrobiona masa makowa:
- 50g maku
- 500ml mleka
- 40biaka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- garść pokrojonych rodzynek
- 4 łyżki bułki tartej
- 1kg sera twarogowego ( w wiaderku 3-krotnie mielonego na sernik)
- 6 jajek ( osobno białka i żółtka)
- 125g masła
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Masa makowa: Z puszki lub mak mielimy 2x, następnie zalewamy go w garnku mlekiem. Gotujemy razem kilka minut z cukrem aż zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu, dodajemy rodzynki, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajmy ubitą pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy.
Masa serowa: Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo, po łyżce ser i dalej ucieramy. Na koniec ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą serową.
to już końcówka....
Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową i wygładzamy ją łyżką. Na masę makową wykładamy masę serową i również wygładzamy łyżką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180st przez 1,10h. Jeśli zauważymy, ze sernik jest już ładnie przypieczony na górze, a mamy jeszcze trochę czasu do pełnych 70min., wówczas aby uchronić go przed spaleniem, należy przykryć ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto wkładamy do lodówki.
Serniko-makowiec najlepszy jest na drugi dzień. Kroimy go bardzo delikatnie, moczonym za każdym razem w ciepłej wodzie nożem.Wyszedł oczywiście przepyszny, wprost rozpływa się w ustach:)) Polecam:)
ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku- Fanpejdż: Homcia w domu.
Smacznego:)
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńrobiłam to ciasto i jest wyśmienite!
OdpowiedzUsuńpolecam!!!
Udaje się za każdym razem. Największym plusem jest to,że przepis nie jest skomplikowany, czyli w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuńWow, pierwszy raz spotykam się z takim przepisem - muszę go wypróbować :). Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Ostatnio robiłam czekoladowy sernik warstwowy wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Przyznam, że trochę się nad nim napracowałam ale ciasto wyszło wprost wyborne. Czekolady często używam w domowych wypiekach.
OdpowiedzUsuńCzy białka które zostały nam od robienia spodu można ubite na sztywno dodać do masy makowej?
OdpowiedzUsuńJednym słowem, rewelacyjny!
OdpowiedzUsuń