wtorek, 16 września 2014

Najlepsza szarlotka na swiecie!

Bardzo dawno temu, poszukiwałam przepisu na tradycyjną szarlotkę i znalazłam go  w kuchni Aleex. Serdecznie polecam, robiłam ciasto wiele razy i zawsze się udaje:) Ciasto jest łatwe do zrobienia i bardzo szybko znika z patery:)
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy ( ja daje 16g)
  • 3/4 szklanki cukru ( ja daję cukier  puder trzcinowy nierafinowany)
  • 200g masła
  • bułka tarta do posypanie 
  • 4 żółtka
  • 6-7 dużych jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Najpierw obieram i kroję jabłka w kostkę. Smażę je podlewając odrobina wody. Na koniec daję1/2 łyżeczki cynamonu. Odstawiam na bok. Następnie do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i masło. Wszystkie składniki rozcieram ręka. Po chwili dodaję żółtka i zagniatam (w misce) ręką ciasto. Wstawiam miskę do lodówki i w tym czasie smaruję okrągłą blachę odrobina masła. Włączam piekarnik na 170st. Wyciągam ciasto z lodówki i oddzielam 1/3 ciasta, którą chowam na perę minut do zamrażarki. Pozostałą częścią wyklejam dno blachy, zawijając lekko brzegi. Posypuję wyłożone ciasto odrobiną bułki tartej. Następie wykładam na posypane bułką ciasto- smażone jabłka ( kiedyś dokroiłam- na życzenie córki, jeszcze banana- również ciasto wyszło pyszne). Wyciągam 1/3 ciasta z zamrażarki i ścieram go na dużych oczkach tarki równomiernie na ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 50min.  Po ostygnięciu, jeśli lubimy to  posypujemy cukrem pudrem.
                                                    Zapraszam na ciasto:)



                            

3 komentarze:

  1. To też jedno z moich ulubionych ciast:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, uwielbiam takie ciasta. Podaję je najczęściej na szklanej paterze. Do serwowania ciast polecam zestaw specjalnych sztućców https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce w skład których wchodzi poręczna łopatka oraz nożyk. Za ich pomocą można sprawnie i szybko pokroić oraz nałożyć ciasto na talerze.

    OdpowiedzUsuń