sobota, 15 listopada 2014

Górka cielęca z kością i pieczonymi ziemniakami


  • 1,80kg górki cielęcej z kością
  • oliwa z oliwek
  • ok.10 ząbków czosnku
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • masło
  • rozmaryn
  • ziemniaki
  • 3 cebule
Mięso myjemy i dzielimy na porcje. Następnie przygotowujemy marynatę, do nacierania mięsa: pól szklanki oliwy z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie mieszamy i nacieramy marynatą mięso. Solimy i pieprzymy mięso, oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. Dodatkowo na każdy kawałek mięsa kładziemy po cieniutkim plasterku masła. Pomiędzy kawałki mięsa wkładamy ząbki czosnku( wedle uznania).  Obok mięsa można położyć też obrana i pokrojoną w ćwiartki cebulę.Pieczemy 2h w 170st.( najpierw przez 1,5h grzałka dolna, a ostatnie 30min. grzałka dolna i górna oraz termoobieg).
W między czasie myjemy i obieramy ziemniaki. Kroimy w ćwiartki. Blachę polewamy oliwą z oliwek, układamy nań ziemniaki, solimy i posypujemy obficie rozmarynem. Dokładamy blachę z ziemniakami do piekarnika na ostatnią godzinę pieczenia mięsa.
Mięso wyszło bardzo delikatne i soczyste. Podane z pieczonymi ziemniakami i sałatą rzymską z pomidorami i granatem. Pyszne:)
                                                                              Smacznego:)








4 komentarze:

  1. Super przepis.Wygląda rewelacyjnie,ślinka cieknie.Wyzwanie na najbliższy świąteczny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłem, zapach podczas pieczenia fantastyczny, wygląd i smak ekskluzywny! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo mi się podoba, wreszcie jakiś normalny.
    Dziś kupiłam górkę cielęcą i zabieram się do pracy.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja zrobiłam ,mięso spalone pomimo ortodoksyjnego trzymania się przepisu
    nie polecam

    OdpowiedzUsuń