poniedziałek, 6 października 2014

Domowy sok z aronii

Weekend był owiany podróżowaniem i smakowaniem rozmaitych pyszności...przepisy niebawem.
Dziś polecam sok z aronii. Jest to mało wymagający krzew z czarnymi bardzo zdrowymi owocami. Zerwane z krzaka nie smakują zbyt ciekawie- są bardzo cierpkie. Jednak po przemrożeniu...przepyszne. Jest pewna zasada odnośnie wszystkich owoców: im owoc ciemniejszy-tym zdrowszy:)  Aronia jest tego doskonałym przykładem- to bogactwo witamin, przeciwutleniaczy, rutyny, makro- i mikroelementy. Przeciwdziała miażdżycy, obniża ciśnienie i opóźnia postępowanie chorób oczu ( idealna dla osób pracujących przy komputerze).
Do zrobienia soku potrzebujemy:
  • 1,5 kg aronii
  • 1kgcukru
Wszystkie składniki przesypujemy do sokownika ( aronię wcześniej zamrażamy na 2-3 dni-traci wówczas swą cierpkość) i czekamy na sok. Zrobiony sok zagotowujemy i przelewamy do wcześniej umytych i wyparzonych butelek. Stawiamy do góry dnem do czasu całkowitego ostygnięcia. Zimą i jesienią warto dodać do herbaty lub po prostu pić z ciepłą wodą.
                                                             Smacznego:)





2 komentarze: