- 1,80kg górki cielęcej z kością
- oliwa z oliwek
- ok.10 ząbków czosnku
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- masło
- rozmaryn
- ziemniaki
- 3 cebule
Mięso myjemy i dzielimy na porcje. Następnie przygotowujemy marynatę, do nacierania mięsa: pól szklanki oliwy z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie mieszamy i nacieramy marynatą mięso. Solimy i pieprzymy mięso, oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. Dodatkowo na każdy kawałek mięsa kładziemy po cieniutkim plasterku masła. Pomiędzy kawałki mięsa wkładamy ząbki czosnku( wedle uznania). Obok mięsa można położyć też obrana i pokrojoną w ćwiartki cebulę.Pieczemy 2h w 170st.( najpierw przez 1,5h grzałka dolna, a ostatnie 30min. grzałka dolna i górna oraz termoobieg).
W między czasie myjemy i obieramy ziemniaki. Kroimy w ćwiartki. Blachę polewamy oliwą z oliwek, układamy nań ziemniaki, solimy i posypujemy obficie rozmarynem. Dokładamy blachę z ziemniakami do piekarnika na ostatnią godzinę pieczenia mięsa.
Mięso wyszło bardzo delikatne i soczyste. Podane z pieczonymi ziemniakami i sałatą rzymską z pomidorami i granatem. Pyszne:)
Smacznego:)
Super przepis.Wygląda rewelacyjnie,ślinka cieknie.Wyzwanie na najbliższy świąteczny obiad.
OdpowiedzUsuńZrobiłem, zapach podczas pieczenia fantastyczny, wygląd i smak ekskluzywny! Polecam!
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się podoba, wreszcie jakiś normalny.
OdpowiedzUsuńDziś kupiłam górkę cielęcą i zabieram się do pracy.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania
a ja zrobiłam ,mięso spalone pomimo ortodoksyjnego trzymania się przepisu
OdpowiedzUsuńnie polecam