poniedziałek, 10 listopada 2014

Smalec do chleba z kaczki



Co zrobić z wytopionym tłuszczem, który powstaje przy pieczeniu kaczki??
Oczywiście smalczyk! Podajemy jako przystawkę z ogórkiem kiszonym:)

  • wytopiony tłuszcz z kaczki
  • 2-3 średnie cebule
  • 1 jabłko
Tłuszcz przelewamy z brytfanki na patelnię- razem z resztkami majeranku, w którym piekliśmy kaczkę.  Cebule  kroimy w kostkę i dodajemy do tłuszczu. Dusimy ok 15 min- tłuszcz ten jest bardzo dobry, cebula się w nim tak szybko nie dusi jak w olejach roślinnych, dlatego należy dusić ją nieco dłużej i przy tym kontrolować czy jest już wystarczająco  miękka, aby dodać do niej umyte, obrane i starte na tarce jabłko.

 Wszystko mieszamy i  dusimy ok 30min. Przekładamy gorące do słoika, chowamy po ostygnięciu do lodówki i smalczyk gotowy już na drugi dzień:) Smakuje wyśmienicie!
                                                                                                

                                                 

 Na drugi dzień...



                                                                                                    Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz