poniedziałek, 17 listopada 2014

Nóżki z kurczaka w sosie cebulowym z tymiankiem


  • 3 nóżki/podudzia z kurczaka
  • 3 cebule
  • tymianek suszony
  • olej rzepakowy
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
Nóżki myjemy i osuszamy. Następnie solimy, pieprzymy i nacieramy słodką papryką. Smażymy na łyżce oleju i łyżce masła. Na innej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy nóżki się  podsmażą z obu stron, przekładamy je do cebuli. Razem smażymy jeszcze 1-2 min. Dodając tymianek ( ilość wedle uznania)  a po chwili podlewamy wodą i dusimy ok 15-20 min. Podajemy z ryżem i pokrojonym pomidorem, posypane koperkiem.
ps. sos można zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną.
                                                                             Smacznego:)


                                                                               lub


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz