środa, 12 listopada 2014

Orkiszowy Jabłecznik:)



Dziś proponuję Jabłecznik. Jest to klasyczny przepis, który oczywiście zmodyfikowałam:)

  • 6 jabłek
  • 3 czubate szklanki mąki orkiszowej białej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżka śmietany
  • odrobina bułki tartej
  • cukier puder trzcinowy nierafinowany
Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, podsmażyć ok. 30min. podlewając wodą. W miedzy czasie przygotować ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. dodać pokrojone na kilka kwadratów masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, cukier i śmietanę. Zagnieść szybko ciasto( jest to dość żmudne, ponieważ mąka ta nie zagniata się jak zwykła pszenna) i podzielić na dwie części. Prostokątna blachę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Na nią rozwałkować pierwszą część ciasta- dużym lub małym wałkiem lub rozprowadzić dokładnie palcami już w blaszce. Posypać ciasto po wierzchu bułką tartą. Następnie wyłożyć podsmażone jabłka a na wierzch drugą część ciasta- rozwałkowaną lub "porwaną" w małe kawałeczki.


Piec ok 45 min w 180st. Najpierw grzałka dolna i termoobieg a pod koniec pieczenia włączyć również grzałkę górną. Po ostygnięciu  posypać cukrem pudrem. gotowe:) Pyszne:))

                                                                                                            Smacznego:)





3 komentarze:

  1. Fantastycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idę już biegiem po mąkę orkiszową............. i piekęęę

    OdpowiedzUsuń