wtorek, 4 listopada 2014

Bakłażan smażony z sosem czosnkowym



 Dziś jedna z przekąsek, jakie czasem robię.
  • bakłażan
  • jogurt naturalny typ grecki ( bez mleka w proszku)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Bakłażana myjemy, kroimy w krążki., odrzucamy końcówki. Solimy i odstawiamy na 20min, następnie suszymy na ręczniku papierowym. Smażymy na oliwie z oliwek z obydwu stron do przyrumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy w celu "oddania" nadmiaru oliwy.

Sos czosnkowy:
 Pół opakowania jogurtu typu greckiego przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Układamy usmażone plastry bakłażana na talerzu i nakładamy nań sos. Pyszne!
                                                                                      Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz