poniedziałek, 13 października 2014

Zupa z dyni

 Dziś zupa z dyni:
  • 700g dyni obranej ze skóry
  • domowa kostka warzywna lub warzywa w niej zawarte
  • 2 ziemniaki
  • szczypta suszonego imbiru
Dynię obieramy ze skory i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą- tak, aby nie do końca przykryć dynie. Obieramy ziemniaki i również kroimy w kostkę. dorzucamy do dyni. Dodajemy jeszcze do garnka jedną domową kostkę warzywną lub warzywa w niej zawarte i całość gotujemy ok 15min. Na koniec dodajemy sól, pieprz i szczyptę imbiru- nie za dużo, aby nie zdominował smaku zupy. Zestawiamy z gazu i miksujemy- można zostawić kilka kawałków dyni, tzn. nie miksować do końca, aby nie była jednolitym kremem. Podajemy posypane koperkiem.
                                                                                      Smacznego:)



                       

2 komentarze: