wtorek, 14 października 2014

Omlet kukurydziano- żytni z pomidorem i oliwkami


  • 2 łyżki maki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki żytniej razowej
  • 2 jajka
  • szczypta soli 
  • pól łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego 
  • mleko
  • 1/2 pomidora
  • 2 łyżki czarnych oliwek ( ok. 10szt.)
  • olej rzepakowy
  • masło
Do miski przełożyć mąkę, jajka, sól, cukier i mieszać dodając stopniowo mleka. Konsystencja ma być nieco płynniejsza od ciasta naleśnikowego. Kiedy wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane, dodać do ciasta wcześniej pokrojone w krążki oliwki i pokrojone w kwadraciki pomidory. Wymieszać i przelewać na gorącą patelnię, na której podgrzewa się odrobina (łyżeczka) masła i kilka kropli oleju. Ustawić średni gaz i przykryć. Po ok 5-7 min przewrócić omlet ( kiedy będzie prawie "ścięty") na drugą stronę i smażyć nieco krócej. Podawać od razu, posypane kilkoma pokrojonymi oliwkami i natką pietruszki. Kroić w trójkąty, jak pizze.
                                                                        Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz