piątek, 24 października 2014

Orkiszowy omlet z pomidorkami i tymiankiem

 

 
  • 2 łyżki mąki orkiszowej białej
  • 1 duże jajko
  • woda żródlana/mineralna
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • sól
  • cukier trzcinowy nierafinowany
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • masło
Mąkę przełożyć do miski, dodać jajko, odrobinę wody. Wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać trochę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Posolić, dodać jedną niepełną łyżeczkę cukru, tymianek oraz pokrojone w 4 pomidorki koktajlowe. Wszystko delikatnie wymieszać. Patelnię skropić oliwą i dodać 1/2 łyżeczki masła. Przelać ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem ok 5-8min., następnie odwrócić na ok. 3min. Podawać od razu, ozdobione pokrojonym pomidorkiem koktajlowym.
                                                                        Smacznego:)



2 komentarze: