sobota, 25 października 2014

Pyszna zupa z buraków



Dzień leci za dniem...Szkoła, szczepienia, okulista...ciągle się coś dzieje...No ale tak jest z dziećmi:)
Dziś mamy Bal Halloween organizowany przez szkołę tańca, do której chodzi córcia. Kostium Czarownicy już czeka:) Ponieważ synek jedzie z nami- nie mogło dla niego zabraknąć przebrania- od koleżanki Moniki, która co rusz daje synkowi jakieś fajne ciuszki, tym razem dostał rampersa- kościotrupa z gitarą w reku:))) Mam nadzieję, ze zabawa będzie przednia.

Dziś zupa z buraków. Bardzo smaczna, zdrowa i pożywna:) Córcia bardzo ją lubi.

  • udko i skrzydełko z indyka
  • 3 średnie buraki
  • 6 ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego bez mleka w proszku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier trzcinowy nierafinowany
  • natka pietruszki lub koperek
Buraki szorujemy i gotujemy w całości 1h, do miękkości. Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy. Zbieramy szumowiny. Do mięsa wrzucamy 2x ziele angielskie, liść laurowy. W tym czasie kroimy w kostkę marchew i pietruszkę. Dodajemy do zupy. Dalej gotujemy. Obieramy ziemniaki i również kroimy w kostkę- nieco większą niż pozostałe warzywa. Dodajemy do gotującego się wywaru. Delikatnie solimy i pieprzymy. Obieramy ostygnięte buraki i kroimy w kostkę/słupki, po czym dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy ok 10min. Do kubka nakładamy 2 łyżki śmietany/jogurtu, solimy i mieszamy, po czym zalewamy chochlą zupy i dokładnie mieszamy, pozbywając się grudek. Przelewamy do zupy ciągle mieszając. Zagotowujemy zupę i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny ( uwaga na pestki). Posypujemy na talerzu natka pietruszki lub koperkiem. Zupa jest rewelacyjna! Zwłaszcza po długim jesiennym czy zimowym spacerze.
                                                                      Smacznego:)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz