czwartek, 15 stycznia 2015

Zupa z porów z kaszą jaglaną i ciecierzycą



Por...tak jak cebula i czosnek to najstarsza jarzyna. Ma wiele zdrowotnych właściwości. Stosuje się go przy zatruciu organizmu, anemii. Pomaga przy wzmocnieniu układu odpornościowego, gruźlicy czy kokluszu. Dla Panów idealny jako afrodyzjak, ale pomaga również na ....kaca. Działa również oczyszczająco na krew i wzmacnia nasz układ nerwowy. Tak jak cebulą, możemy nim okładać miejsca po  ukąszeniu owadów. 
....Pora na pora....dziś w postaci zupy z porów.

  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • szklanka kaszy jaglanej
  • ciecierzyca w puszce
  • tymianek
  • majeranek
  • gałka muształowowa
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
 Ugotować kasze jaglaną w proporcji 2:1( woda:kasza). Cebule drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać do niej drobno posiekaną marchewkę i pietruszkę oraz pokrojonego w cienkie krążki białe części pora. Chwile razem poddusić. następnie przełożyć wszystko do garna, dodać wodę, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i gotować ok. 20min. Gęstość zupy regulować wodą. Pod koniec gotowania dodać do zupy wypłukaną ciecierzycę. Jeśli Wasze dzieci nie "przełkną" pora czy ciecierzycy, zupę można delikatnie lub całkowicie zmiksować na krem- można "przemycać"w ten sposób wiele nielubianych przez dzieci warzyw:). Podawać gorącą. Wyszła przepyszna. Idealna na rozgrzanie po długim spacerze.
                                             Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz