sobota, 3 stycznia 2015

Wieprzowina z ryżem po serbsku




Serbia...perła w koronie Bałkanów. Serbia to kulinarne rozdroże Europy. Współczesna kuchnia serbska to mieszanka wpływów śródziemnomorskich, zwłaszcza greckich i tureckich oraz środkowoeuropejskich - węgierskich i austriackich. Jest tu zamiłowanie do sycących zup, wyrazistych zestawów przypraw, smacznego pieczywa i mocnych trunków. Dziś jedno z dań, które można spotkać podczas serbskich biesiad...

  Zapraszam na wieprzowinę po serbsku:

  • 0,5kg schabu bez kości
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 300ml domowego soku pomidorowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • odrobina chili
  • 3 pomidory
  • szklanka białego ryżu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Usmażyć na oliwie.

 W między czasie pokroić drobno cebule i czosnek, i dodać do mięsa, kiedy zacznie się rumienić.

Kiedy wszystko się podsmaży, dolać domowy sok pomidorowy i ewentualnie odrobinę wody, tymianek i słodką paprykę. Doprawić solą i pieprzem, dusić 30min.W tym czasie ugotować szklankę ryżu. Paprykę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć i również pokroić w kostkę a następnie dodać warzywa i szczyptę chili do mięsa. 

Dodać ugotowany ryż. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 30min. Podawać od razu posypane natką pietruszki. Wyszło pyszne!
 ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku- Fanpejdż: Homcia w domu.
                                                                 Smacznego:)


3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda ... poproszę o porcyjkę na obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pysznie smakuje:)...musisz sama zrobić:)...u mnie wszystko już zjedzone:/

      Usuń
  2. Mmm, wygląda kusząco, takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń