sobota, 30 sierpnia 2014

Dżem/konfitura z dyni dla rodziny



  • 3kg dyni
  • 6pomarańczy
  • 3-4 średnie jabłka
  • 2szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • duży garnek
  • blender
  • kilkanaście sztuk małych słoików
Dynię przekroić, oczyścić z pestek i zbędnej "waty". Obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Rozłożyć na blachach  piekarnika i zapiec ok. 20-30min w temp. 150st. Następnie wyjąć blachy i przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w drobną kostkę pomarańcze i jabłka. Zasypać cukrem i dodać cynamon. Dusić ok 1godz. Zostawić do ostygnięcia. Na drugi dzień ponownie poddusić ok 1godz.  Jeśli nadal widzimy w drzemie kawałki pomarańczy czy jabłek należy zmiksować zawartość garnka blenderem/ mikserem . Gorący dżem przekładać do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoiczków. Pasteryzować ok. 20min. Wyjąć słoiki z garnka i odwrócić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia. Następnie zanieść do piwnicy/ spiżarni i spożywać zimą:)
ps. nasze uczęszczające do żłobków, przedszkoli pociechy są narażone na duże prawdopodobieństwo zainfekowania się pasożytami, a dynia jest naszym sprzymierzeńcem w walce z nimi                                                                                                                        Smacznego:)

2 komentarze: