- 3kg dyni
- 6pomarańczy
- 3-4 średnie jabłka
- 2szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- pół łyżeczki cynamonu
- duży garnek
- blender
- kilkanaście sztuk małych słoików
Dynię przekroić, oczyścić z pestek i zbędnej "waty". Obrać ze
skóry, pokroić w kostkę. Rozłożyć na blachach piekarnika i zapiec ok.
20-30min w temp. 150st. Następnie wyjąć blachy i przełożyć do garnka.
Dodać pokrojone w drobną kostkę pomarańcze i jabłka. Zasypać cukrem i
dodać cynamon. Dusić ok 1godz. Zostawić do ostygnięcia. Na drugi dzień
ponownie poddusić ok 1godz. Jeśli nadal widzimy w drzemie kawałki
pomarańczy czy jabłek należy zmiksować zawartość garnka blenderem/
mikserem . Gorący dżem przekładać do wcześniej wyparzonych i osuszonych
słoiczków. Pasteryzować ok. 20min. Wyjąć słoiki z garnka i odwrócić do
góry dnem. Zostawić do ostygnięcia. Następnie zanieść do piwnicy/
spiżarni i spożywać zimą:)
ps. nasze uczęszczające do żłobków,
przedszkoli pociechy są narażone na duże prawdopodobieństwo
zainfekowania się pasożytami, a dynia jest naszym sprzymierzeńcem w
walce z nimi
Smacznego:)
Byłem, próbowałem. Pyszne!
OdpowiedzUsuńDzięki:) Zapraszamy na inne degustacje:)
OdpowiedzUsuń