wtorek, 3 lutego 2015

Bitki schabowe w cytrynowo- maślanym sosie




Ferie, ferie...i po feriach. Dużo się działo...była wizyta u dziadków, narty, grota solna, wystawa Klocków Lego i inne atrakcje:) Czas wracać do dnia codziennego...obowiązki domowe wzywają:) sprzątanie, gotowanie, zajęcia dodatkowe córci i tak w kółko...A swoja drogą to się zawsze zastanawiam oglądając jakiś serial, że mają  tam codziennie wysprzątane na 100%, dzieci ogarnięte, mamy pracujące  "docykane'' i mają jeszcze wolne popołudnia na spotkania z koleżankami... ..hmm...ale trzeba zejść na ziemię. Do pracy....:))
Proponuję bitki schabowe w cytrynowo-maślanym sosie.

  • 1/2kg schabu
  • pół cytryny
  • 2-3łyzki masła
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem  papierowym i pokroić w plastry. Owijać po kolei w folię i rozbijać tłuczkiem. Następnie posolić, popieprzyć i smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni ostatnich kawałków mięsa, dolać na patelnie szklankę wody, dodać sok z połówki cytryny i masło. Następnie dołożyć do sosu wcześniej obsmażone plastry schabu. Dusić razem jeszcze ok. 30min. Doprawić sola i pieprzem. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody. Podawać z kaszą gryczaną niepaloną i fasolką szparagową lub innymi ulubionymi dodatkami. Mięso wyszło bardzo aromatyczne i smaczne.
                                                           Smacznego:)





1 komentarz:

  1. Super danie obiadowe :) Pychotka
    Ja dopiero zaczęłam ferie.

    OdpowiedzUsuń