niedziela, 31 sierpnia 2014

Syrop miętowy

W połowie sierpnia dostałam od Teściowej olbrzymi bukiet mięty:) Zapach obłędny...szkoda, żeby postał w wazonie 2-3 dni i stracił swój urok...Postanowiłam wykorzystać go kulinarnie:) Zrobiłam wiec sok/syrop, na który potrzebujemy:
  •  duży bukiet mięty ( ok. 40-50 gałązek 40cm)
  • 4l wody
  • 1kg cukru trzcinowego nierafinowanego
  • duży garnek
  • sitko
  • kilkanaście małych szklanych butelek np. po sokach dla dzieci


Wlewamy do garnka wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Do gorącego syropu wkładamy bukiet mięty- łamiemy lub zginamy gałązki na pół i odstawiamy pod przykryciem na 24h. Po tym czasie wyjmujemy z syropu mięte( możemy ponownie zalać ją wodą i odczekać 1-2h, następnie przecedzić i zlać, dodać cytrynę i pić tego samego dnia), przecedzić syrop i zagotować. Gorący wlewać do wcześniej wyparzonych i osuszonych butelek. Odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Używać jesienią i zimą do herbaty, a w gorące dni z kostkami lodu do wody czy soku jabłkowego. Znakomity do mojito (mohito;)
                                                                                                                              Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz