sobota, 30 sierpnia 2014

Dynia na zupę zimową porą


  • dowolna ilość dyni
  • kilka słoików 1l
  • blender
Dynię przekroić, oczyścić z pestek i zbędnej "waty". Obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Rozłożyć na blachach piekarnika i zapiekać ok 20-30min w temp. 150st. Następnie wyjąć blachy i porcjami nakładać dynię do miksera. Zmiksowane warzywo przekładać do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcić i pasteryzować 20min. Po tym czasie wyjąć słoiki i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Wynieść do piwnicy i w zimowe dni wykorzystywać do przygotowania zupy.
ps. nasze uczęszczające do żłobków, przedszkoli pociechy są narażone na duże prawdopodobieństwo zainfekowania się pasożytami, a dynia jest naszym sprzymierzeńcem w walce z nimi.
                                                                                                                      Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Bardzo smakowała mi ta zupka :). W domu często przygotowuję coś z dyni, która jest jednym z moich ulubionych warzyw. Uwielbiam w szczególności zupę krem z dyni wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/. Dodaję do niej pestek słonecznika, które idealnie podkreślają smak potrawy. Polecam również spróbować.

    OdpowiedzUsuń