sobota, 30 sierpnia 2014

Mięta

Mój ostatni zakup- Mięta marokańska.Sadzonka jest gęsta- wprost "wychodzi" z doniczki:) Ma bardzo! intensywny miętowy zapach. To ciekawa propozycja dla miłośników ziół. Mięta jest stosowana jako roślina przyprawowa, lecznicza oraz ozdobna. Liście mięty marokańskiej są jasnozielone i pofalowane wydzielają charakterystyczny miętowy zapach. Mięta marokańska zmieszana z zieloną herbatą stanowi przysmak Beduinów. Jest to bardzo orzeźwiający napój o niesamowitym aromacie. Stanowi on napój narodowy w Maroku, jest też dobrze znany w innych krajach arabskich. W upalne dni wspaniale gasi pragnienie. Posiada także właściwości lecznicze: wspomaga trawienie oraz pomaga przy zaburzeniach i schorzeniach wątroby. Liście mogą być spożywane na świeżo( wspaniale smakuje twaróg z dodatkiem mięty), można je także suszyć. Wykorzystujemy je do napojów, herbat i nalewek. Można z niej także robić soki/syropy i dodawać do herbaty lub do wody czy soku jabłkowego. Idealna również pod taka postacią na bóle brzucha, zarówno u dorosłych jak i u dzieci:) Szybko się rozrasta tworząc efektowny pachnący dywan. Osiaga wysokość ok 35-45cm. Sadzimy ją w ogródkach ziołowych, nasadzeniach naturalistycznych lub do pojemników. Mięta marokańska kwitnie latem na jasnofioletowy kolor.Potrzebuje słońca, ale dobrze rośnie także w półcieniu. Podobno odstrasza mrówki, myszy i szczury- warto więc posadzić ją pod oknami i w okolicy drzwi wejściowych do domu czy piwniczek. ps. warto teraz odwiedzać stoiska ogrodnicze w Centrach Handlowych- mają MEGA obniżki na wszystkie rośliny:) Koszt przedstawionej na zdjęciu rośliny to 1,78zł:)
ps2. już wkrótce przepis na syrop/sok miętowy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz