Dziś Dzień Pizzy;) Z racji braku czasu polecam pizzę bez drożdży. Ciasto robimy w 5 min, a czas pieczenia to 20-25min. Polecam ;)
- 2 szklanki mąki orkiszowej białej ( może być też pszenna)
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- oliwa z oliwek
- ser żółty lub mozzarella
- suszona bazylia
- suszony tymianek
- 2 ząbki czosnku
- 7-8 pomidorków koktajlowych
- ulubione dodatki
Z mąkę, oleju, mleka, proszku do pieczenia, szczypty soli i ziół robimy ciasto. Ja wyrabiam go w misce a później rozwałkowuję na stolnicy. W blenderze miksuję pomidorki koktajlowe, czosnek i kilka kropli oliwy z oliwek. Powstałą pastą pomidorową smaruję rozwałkowane ciasto, na to posypuję starty ser i kładę ulubione dodatki. Piekę góra, dół i termoobieg ok 20-25min.
Smacznego:)
ps.Pamiętajcie, ze mąka orkiszowa po upieczeniu jest innej struktury niż zwykła pszenna, ciasto ( spód) jest bardziej chrupiące.
Pysznie wygląda :)!
OdpowiedzUsuńJaka jest temp. pieczenia?
OdpowiedzUsuń170 stopni;)
OdpowiedzUsuń