poniedziałek, 9 lutego 2015

Pizza orkiszowa ;)



Dziś Dzień Pizzy;) Z racji braku czasu polecam pizzę bez drożdży. Ciasto robimy w 5 min, a czas pieczenia to 20-25min. Polecam ;)

  • 2 szklanki mąki orkiszowej białej ( może być też pszenna)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty lub mozzarella
  • suszona bazylia
  • suszony tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • ulubione dodatki
 Z mąkę, oleju, mleka, proszku do pieczenia, szczypty soli i ziół robimy ciasto. Ja wyrabiam go w misce a później rozwałkowuję na stolnicy. W blenderze miksuję pomidorki koktajlowe, czosnek i kilka kropli oliwy z oliwek. Powstałą pastą pomidorową smaruję rozwałkowane ciasto, na to posypuję starty ser i kładę ulubione dodatki. Piekę góra, dół i termoobieg ok 20-25min. 
                    Smacznego:)
ps.Pamiętajcie, ze mąka orkiszowa po upieczeniu jest innej struktury niż zwykła pszenna, ciasto ( spód) jest bardziej chrupiące. 






3 komentarze: