Kto go nie lubi ??? Przyznawać się, bo nie uwierzę... No dobra, znam jedną osobę, która nie lubi kokosu...a, co za tym idzie i Rafaello:) Ale to jest chyba wyjątek...
W związku z tym, ze oryginalne jest dobre ale też mało zdrowe, postanowiłam w końcu zrobić je w domu. Jak to w domu, również Rafaello jest z samych zdrowych składników. W roli głównej kasza jaglana- bogactwo Krzemu, który jest na pierwszym miejscu strażnikiem naszego zdrowia. W tle miód i wiórki kokosowe..ot, cała filozofia.
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 120g wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki miodu
- kilkanaście sztuk migdałów
Kaszę gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 ( kasza:woda). Ja gotuję ok. 10min, po czym odstawiam na kolejne 10min pod przykryciem. Czekamy aż kasza wystygnie. W tym czasie zalewamy migdały ciepłą wodą- po 20 min skórka łatwo zejdzie. Do ostygniętej kaszy jaglanej dosypujemy wiórki kokosowe ( ok. 100g), dodajemy miód ( jeśli nie mamy płynnego, nakładamy 2-3 łyżki do filiżanki i ustawiamy ją nad kubkiem wypełnionym wrzątkiem- po chwili będzie miód płynny),i wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Sprawdzamy smak i ewentualnie możemy jeszcze dosłodzić miodek- wedle upodobań. Gdy masa jest jednolita, wyrabiamy z niej kulki wielkości oryginalnej wersji a do środka podczas wyrabiania, wkładamy migdał. Do miseczki wsypujemy resztę wiórków kokosowych i uformowane kuleczki, obtaczamy w nich/posypujemy nimi. Tak przygotowane Rafaello wstawiamy do lodówki na godzinę. Później zajadamy....Wyszły rewelacyjne:)
Smacznego:)Ps. Cały czas głosujemy;))Nr: 7122, treść: E11163. Dziękuje 😉
Bardzo mi się podoba ten przepis!
OdpowiedzUsuń